Vett och etikett

Klädsel

Begravningsceremonin är betydelsefull och högtidlig och som gäst visar man sin respekt för detta både genom sitt uppträdande och i hur man klär sig. Begravningen är ett sådant tillfälle när det kan kännas bra att anstränga sig lite kring klädvalet.

Om de anhöriga inte har några krav på sorgkläder skriver de oftast ”Valfri klädsel” i annonsen. Vill man att gästerna ska klä sig enhetligt, men inte i sorgkläder, kan man skriva ”Ljus klädsel”. Mer specifika önskemål kan till exempel vara: ”Bär gärna något rött”.

Ett säkert kort för män vid begravning är svart kostym, svarta skor och strumpor, vit skjorta och vit alternativt svart slips. När det gäller färgen på slipsen är regeln att de närmaste bär vit slips och övriga svart slips.

Traditionellt är korrekt klädsel för kvinnor svart klänning eller dräkt. Även svart kjol eller svarta byxor med svart eller vit blus funkar. Har man inte möjlighet att klä sig svart så är alternativet grått, mörkblått eller andra mörka/diskreta färger.

Barn kan ha finkläder på sig oavsett färg.

Placering i kyrkan

Inom Svenska kyrkan, liksom inom andra samfund, är det vanligt att familj och släkt sitter på en sida i kyrkan eller kapellet och vänner och bekanta på den motsatta sidan.

Vilken sida som är ”anhörigsidan” varierar mellan olika kyrkor och kapell. På de flesta håll i Sverige är den högra sidan sett bakifrån ”anhörigsidan”, men säkrats är att kontrollera med vaktmästare eller begravningsbyrå